La febre en els nens

 

La febre en els nens

 

En les últimes dècades s’han generat una sèrie de prejudicis i concepcions al voltant de la febre en els nens que no són del tot certes. En la present entrada anirem desgranant què és la febre i què implica i intentarem donar respostes a les inquietuds que ens genera, sobretot als pares. Ens centrarem en la febre en els nens, perquè com ja sabeu, quan en tenim els adults no ens genera tantes pors.

És cert que des de pediatria són conceptes que ja s’estan modificant, però molts pares associen la febre a malaltia greu, a un procés que pot generar problemes, com ara les convulsions, i que s’ha de combatre. Totes aquestes afirmacions tenen part de veritat i part de mentida. Però dites d’aquesta manera, diria que són més mentides que veritats. Us ho explicaré.

La febre, com a definició, és un augment de la temperatura corporal per sobre dels 38.5ºC en mesura rectal. És un procés intern, generat pel mateix organisme, per donar resposta a una situació concreta d’aquest. És part de la resposta d’activació del sistema immunitari enfront d’un agent extern o intern. Aquesta reacció pot ser secundària a moltes causes, infeccions víriques o bacterianes, processos inflamatoris o autoinflamatoris, tumors, medicaments, etc. Però hem de recordar que sempre és una reacció generada pel nostre propi organisme. Amb aquesta pujada de temperatura, l’organisme activa el sistema immunitari, que treballa de forma més eficient, disminueix l’activitat dels patògens i, per tant, contribueix a la bona evolució del procés causant.

És cert que algunes malalties greus associen febres altes, però no totes les febres altes s’associen a malalties greus; i és important distingir un cas de l’altre. Si hi ha qualsevol dubte, l’ideal és consultar a un metge, millor pediatra en cas de nens, per poder distingir quina causa hi ha darrere de la febre que es presenta. Si no teniu un metge a l’abast, el primer a fer quan un nen té febre és mirar l’estat general. És a dir, quina impressió ens dóna; com respira, com es mou, com reacciona, com parla, etc. Està clar que com més nens veus, millor discrimines; però quan el vostre fill té febre, tots els pares hauríeu de poder jutjar com veieu la vostra criatura, més enllà del número que posi al termòmetre; ningú la coneix millor que vosaltres.

Per tant, com dèiem, la febre en sí és una reacció pròpia de l’organisme, una reacció del sistema immunitari per intentar restablir l’ordre previ. És cert que pot comportar problemes, però això només passa en un nombre molt petit de casos i en persones amb una certa predisposició. Hem de tenir present que la temperatura alta, per se, només dóna problemes a partir dels 42ºC. Tot allò que sigui més baix, està dins de la normalitat de la febre. És cert també, que com més alta i més persistent és aquesta, abans hauríem de consultar amb un facultatiu, però els números són aquests. Per altra banda, els nens que tenen convulsions febrils, que són minoria, convulsionen pel propi procés inflamatori, no pel grau de temperatura. En un inici es pensava que estaven associades, però no és així; al contrari, és habitual que aquests nens convulsionin quan encara estan amb una temperatura per sota dels 38.5ºC.

Després de tot això, podem afirmar que la febre no s’ha de combatre, no és una malaltia i no s’ha de tractar. És una reacció pròpia de l’organisme, necessària per fer un bon procés curatiu. L’ideal és acompanyar-la i posar els medis perquè el cos pugui actuar. Sí que és important saber la causa d’aquesta, la gravetat del procés que l’acompanya i quins medis tenim per tractar-lo. Per tant, hem de restringir el màxim l’ús d’antitèrmics. Està demostrat que no canvien el curs de la malaltia i a la pràctica clínica veiem com entorpeixen la reacció curativa del cos i moltes vegades allarguen el temps de recuperació.

Us recomanem amb la febre, no fer grans canvis de roba i ambient. Que la persona estigui com es senti més còmode, si vol tapar-se que es tapi i si prefereix destapar-se que ho faci; això depèn de la persona i del tipus de febre, però dóna pocs resultats en termes de canvi de temperatura i implica una incomoditat innecessària. Si el nen o adult està molt incomodat per l’augment de temperatura, és aconsellable un bany calent (38-40ºC) de peus o de tot el cos, però curt, de 3-4 minuts, assecar bé després i abrigar moderadament. Al contrari del que es pensa, quan fem aquests banys curts però calents, li donem al cos un estímul perquè ell reaccioni baixant la temperatura, com per efecte rebot. Normalment, els pacients baixen entre 0.5-1ºC la temperatura després d’aquest i noten força benestar. Per contra, els banys freds o l’ús de panys humits i freds, generen malestar i, tot i que inicialment baixen la temperatura, comprovem moltes vegades que va seguida d’un augment posterior d’aquesta.

Tanmateix, amb la febre és un bon moment per prendre el remei homeopàtic propi que us hem receptat a la consulta, i fer alguna presa segons les recomanacions mèdiques, però sempre és ideal consultar per si és necessari fer un canvi de remei homeopàtic pel procés agut; cosa que amb nens és força comú.

 

Ja sabeu, “la fiebre es nuestra amiga”.

La fiebre en los niños

En las últimas décadas, se han generado una serie de prejuicios y concepciones en torno a la fiebre en los niños que no son del todo ciertas. En la presente entrada iremos explicando qué es la fiebre y que implica e intentaremos dar respuestas a las inquietudes que nos genera, sobre todo a los padres. Nos centraremos en la fiebre en los niños, porque como ya sabeis, cuando tenemos fiebre los adultos no nos genera tantos miedos.

Es cierto que desde pediatría son conceptos que ya se están modificando, pero muchos padres asocian la fiebre a enfermedad grave, a un proceso que puede generar problemas, como las convulsiones, y que se debe combatir. Todas estas afirmaciones tienen parte de verdad y parte de mentira. Pero dichas de esta manera, diría que son más mentiras que verdades. Os lo contaré.

La fiebre, como definición, es un aumento de la temperatura corporal por encima de los 38.5ºC en medida rectal. Es un proceso interno, generado por el mismo organismo, para dar respuesta a una situación concreta. Es parte de la respuesta de activación del sistema inmunitario frente a un agente externo o interno. Esta reacción puede ser secundaria a muchas causas, infecciones víricas o bacterianas, procesos inflamatorios o autoinflamatorios, tumores, medicamentos, etc. Pero debemos recordar que siempre es una reacción generada por nuestro propio organismo. Con esta subida de temperatura, el organismo activa el sistema inmunitario, que trabaja de forma más eficiente, disminuye la actividad de los patógenos y, por tanto, contribuye a la buena evolución del proceso causante.

Es cierto que algunas enfermedades graves asocian fiebres altas, pero no todas las fiebres altas se asocian a enfermedades graves; y es importante distinguir un caso de otro. Si hay cualquier duda, lo ideal es consultar a un médico, mejor un pediatra en caso de niños, para poder distinguir qué causa hay detrás de la fiebre que se presenta. Si no teneis un médico al alcance, lo primero en hacer cuando un niño tiene fiebre es mirar el estado general. Es decir, qué impresión nos da; como respira, cómo se mueve, cómo reacciona, cómo habla, etc. Está claro que cuanto más niños uno ve, mejor discrimina; pero cuando tu hijo tiene fiebre, todos los padres deberíais poder juzgar como veis vuestra criatura, más allá del número que ponga en el termómetro; nadie la conoce mejor que vosotros.

Por lo tanto, como decíamos, la fiebre en sí es una reacción propia del organismo, una reacción del sistema inmunitario para intentar restablecer el orden previo. Es cierto que puede conllevar problemas, pero esto sólo ocurre en un número muy pequeño de casos y en personas con cierta predisposición. Debemos tener presente que la temperatura alta, per se, sólo da problemas a partir de los 42ºC. Todo lo que sea más bajo, está dentro de la normalidad de la fiebre. Es cierto también, que cuanto más alta y más persistente es esta, antes deberíamos consultar con un facultativo, pero los números son éstos. Por otro lado, los niños que tienen convulsiones febriles, que son minoría, convulsionan por el propio proceso inflamatorio, no por el grado de temperatura. En un inicio se pensaba que estaban asociadas, pero no es así; al contrario, es habitual que estos niños convulsionen cuando aún están con una temperatura por debajo de los 38.5ºC.

Después de todo esto, podemos afirmar que la fiebre no se ha de combatir, no es una enfermedad y no se debe tratar. Es una reacción propia del organismo, necesaria para hacer un buen proceso curativo. Lo ideal es acompañarla y poner los medios para que el cuerpo pueda actuar. SÍ es importante saber la causa de ésta, la gravedad del proceso que la acompaña y qué medios tenemos para tratarlo. Pero debemos restringir al máximo el uso de antitérmicos. Está demostrado que no cambian el curso de la enfermedad y la práctica clínica vemos como entorpecen la reacción curativa del cuerpo y muchas veces alargan el tiempo de recuperación.

Recomendamos con la fiebre, no hacer grandes cambios de ropa y ambiente. Que la persona esté como se sienta más cómodo, si quiere taparse que se tape y si prefiere destaparse que lo haga; esto depende de la persona y del tipo de fiebre, pero da pocos resultados en términos de cambio de temperatura e implica una incomodidad innecesaria. Si el niño o adulto está muy incomodado por el aumento de temperatura, es aconsejable hacer un baño caliente (38-40ºC) de pies o de todo el cuerpo, pero corto, de 3-4 minutos, secar bien después y abrigar moderadamente. Al contrario de lo que se piensa, cuando hacemos estos baños cortos y calientes, le damos al cuerpo un estímulo para que él reaccione bajando la temperatura, como por efecto rebote. Normalmente, los pacientes bajan entre 0.5-1ºC la temperatura corporal después de éste y notan cierto bienestar. Por el contrario, los baños fríos o el uso de paños húmedos y fríos, generan malestar y, aunque inicialmente bajan la temperatura, comprobamos muchas veces que va seguida de un aumento posterior de la misma.

Así mismo, con la fiebre es un buen momento para tomar el remedio homeopático propio que le hemos recetado en consulta, y hacer alguna toma según las recomendaciones médicas, pero siempre es ideal consultar por si es necesario hacer un cambio de remedio homeopático con el proceso agudo; cosa que con niños es bastante común.

Ya sabéis, "la fiebre es nuestra amiga".

 
Previous
Previous

Recomendaciones sanitarias y homeopáticas ante la epidemia por coronavirus (SARS-CoV-2, COVID-19)

Next
Next

L'homeopatia que practiquem