FAQs - Preguntes freqüents en Homeopatia

 

FAQs - preguntes freqüents en Homeopatia

Ens sembla interessant inaugurar el blog amb un post senzill però bàsic de preguntes i respostes sobre homeopatia.

No fa gaire, la Beth, la nostra secretària, em va sorprendre pel passadís, demanant que li expliqués algunes coses bàsiques sobre l’homeopatia. Em va sobtar perquè ella és pacient del pare des de fa més de 20 anys, així que coneix prou bé com funciona l’homeopatia quan se la pren, però li costava molt posar en paraules i respondre a algunes simples (i no tant simples) preguntes dels pacients nous. En el seu moment, vaig pensar que era millor deixar-ho per escrit perquè ho pogués usar quan volgués i ara em sembla genial poder-ho compartir amb vosaltres. Crec que és una bona manera de començar a endinsar-nos en el món de la salut des de una perspectiva homeopàtica.

  • Com treballa el remei homeopàtic en el nostre cos?

El tractament homeopàtic té com a objectiu produir una reacció curativa del propi organisme. Així doncs el remei homeopàtic administrat funciona com un estímul subtil i individualitzat que genera una resposta de tot l’organisme conduint-lo a un nou estat d’equilibri.

  • Quina diferencia hi ha entre un fàrmac i un remei homeopàtic?

Mentre que el fàrmac pretèn reequilibrar el cos amb el seu efecte primari, el remei homeopàtic intenta generar en l’organisme una resposta curativa pròpia (efecte secundari). D’aquesta manera, la milloria experimentada amb el primer té la durada determinada per l’acció del fàrmac específic, mentre que la millora ocasionada pel tractament homeopàtic depen de la resposta del nostre cos i és indefinida.

  • El tractament homeopàtic pot tenir efectes secundaris?

S’ha comprovat que el tractament homeopàtic pot tenir efectes secundaris, però sempre són lleus i transitoris i usualment inscrits al inici del mateix tractament.

  • Iniciar un tractament homeopàtic és incompatible amb els medicaments al·lopàtics?

L’ús de remeis homeopàtics és totalment compatible amb els medicaments al·lopàtics i no estan documentades interaccions moderades o greus. Tot i així, en la pràctica clínica habitual si que trobem que a vegades s’ha d’ajustar la dosis dels segons sobretot en tractaments enantiopàtics (ex. antihipertensius), perquè veiem que el pacient té menors necessitats d’aquests fàrmacs un cop iniciat el tractament.

  • Quin tipus de patologies es poden tractar amb homeopatia?

Totes. En homeopatia, tant és important la patologia a tractar com la persona que la pateix. Des d’aquest punt de vista holístic sempre es pot iniciar un tractament homeopàtic, ja sigui amb intenció curativa o paliativa, com a tractament principal o complementari. Hi ha nombroses publicacions antigues i modernes de malalties agudes, cròniques o epidèmiques tractades amb homeopatia amb resultats excel·lents.

  • Hi ha evidència científica del benefici del tractament homeopàtic?

Si, i cada vegada més. Malgrat la campanya propagandística en contra d’aquesta terapèutica mèdica, cada vegada hi ha més publicacions que corroboren els efectes i beneficis de l’homeopatia en el tractament de patologia humana, veterinària i fins i tot agrícola. Tant mateix, existeixen publicacions mèdiques de més de 150 anys on es reporten beneficis del tractament homeopàtic, i tot i que es necessiten nous estudis i inversió en el sector de la recerca, és una teràpia amb llarg recorregut. Com a dada curiosa, destacar que aquesta ciència mèdica va guanyar prestigi a tot el món amb el tractament de malalties epidèmiques a principis del segle passat. En el futur, intentarem fer un article dedicat a l’evidència cientítica en homeopatia.

 

FAQs - preguntas frecuentes en Homeopatía

Nos parece interesante inaugurar el blog con un post sencillo pero básico de preguntas y respuestas sobre homeopatía.

No hace mucho, Beth, nuestra secretaria, me sorprendió por el pasillo, pidiendo que le explicara algunas cosas básicas sobre homeopatía. Me llamó la atención porque ella es paciente de Josep Maria desde hace más de 20 años, así que conoce bien cómo funciona la homeopatía cuando se la toma, pero le costaba mucho poner en palabras y responder a algunas simples (y no tan simples) preguntas de los pacientes nuevos. En su momento, pensé que era mejor dejarlo por escrito para que lo pudiera usar cuando quisiera y ahora me parece genial poder compartirlo con vosotros. Creo que es una buena forma de empezar a adentrarnos en el mundo de la salud desde una perspectiva homeopática.

  • ¿Cómo actúa el remedio homeopático en nuestro cuerpo?

El tratamiento homeopático tiene como objetivo producir una reacción curativa del propio organismo. Así pues el remedio homeopático administrado funciona como un estímulo sutil e individualizado que genera una respuesta de todo el organismo conduciéndolo a un nuevo estado de equilibrio.

  • ¿Qué diferencia hay entre un fármaco y un remedio homeopático?

Mientras que el fármaco pretende reequilibrar el cuerpo con su efecto primario, el remedio homeopático intenta generar en el organismo una respuesta curativa propia (efecto secundario). De este modo, la mejoría experimentada con el primero tiene la duración determinada por la acción del fármaco específico, mientras que la mejora ocasionado por el tratamiento homeopático depende de la respuesta de nuestro cuerpo y es indefinida.

  • El tratamiento homeopático, ¿puede tener efectos secundarios?

Se ha comprobado que el tratamiento homeopático puede tener efectos secundarios, pero siempre son leves y transitorios y usualmente inscritos al inicio del mismo tratamiento.

  • Iniciar un tratamiento homeopático, ¿es incompatible con los medicamentos alopáticos?

El uso de remedios homeopáticos es totalmente compatible con los medicamentos alopáticos y no están documentadas interacciones moderadas o graves. Sin embargo, en la práctica clínica habitual si que encontramos que a veces hay que ajustar la dosis de los segundos sobre todo en tratamientos enantiopàtics (ej. Antihipertensivos), porque vemos que el paciente tiene menores necesidades de estos fármacos una vez iniciado el tratamiento.

  • ¿Qué tipo de patologías se pueden tratar con homeopatía?

Todas. En homeopatía, tanto es importante la patología a tratar como la persona que la padece. Desde este punto de vista holístico siempre se puede iniciar un tratamiento homeopático, ya sea con intención curativa o paliativa, como tratamiento principal o complementario. Hay numerosas publicaciones antiguas y modernas de enfermedades agudas, crónicas o epidémicas tratadas con homeopatía con resultados excelentes.

  • Hay evidencia científica del beneficio del tratamiento homeopático?

Si, y cada vez más. A pesar de la campaña propagandística en contra de esta terapéutica médica, cada vez hay más publicaciones que corroboran los efectos y beneficios de la homeopatía en el tratamiento de patología humana, veterinaria e incluso agrícola. Así mismo, existen publicaciones médicas de más de 150 años donde se reportan beneficios del tratamiento homeopático, y aunque se necesitan nuevos estudios e inversión en el sector de la investigación, es una terapia con largo recorrido. Como dato curioso, destacar que esta ciencia médica ganó prestigio en todo el mundo con el tratamiento de enfermedades epidémicas a principios del siglo pasado. En el futuro, intentaremos hacer un artículo dedicado a la evidencia cientítica en homeopatía.

 
Previous
Previous

Reflexions sobre salut i malaltia

Next
Next

Benvinguts al nostre blog!